Publicisztikák:

Indexen, Népszabadságban, és egyéb helyeken megjelent írásaim

Friss topikok

Költözés

2011.09.08. 02:28 -CsL-

Ez a blog csak egy próba volt, mert:

- Eleve csak a cikkek töredékének a töredékének a... szóval nagyon kevés cikket volt kedvem berakni az összesből ezerkilencszázharminchárom (1993) óta, és ez a blog formátum nem is jött be erre a célra.

- Indul egy másik oldal a > tényező.hu

Szóval kéretik oda átmászkálni!

Echo TV: Hangos többség

2011.03.02. 10:15 -CsL-

Közel egy órás beszélgetésen vettem részt egy tv műsorban, amelyet az indexen megjelent cikkem miatt készítettek.

Témák:

1./ Operetthadsereg kezében Magyarország biztonsága? Hogyan szolgálhat több alezredes és ezredes egy hadseregben, mint hadnagy? Hova süllyedt a magyar honvédség húsz év alatt? Szükség van-e egyáltalán erős magyar hadseregre, és ha igen, hogyan, mennyi pénzből lehetne a mai közpénzfaló társaságból kialakítani? Mekkora a mozgástere ebben az új kormánynak, létezik-e egyáltalán annyi pénz, amiből garantálható lenne az ország védelme az egyre kaotikusabb világban?

2./ Honvédségi korrupciós ügyek

Műsorvezető: Huth Gergely. Vendég: Kálmán Károly, a Honvédség Különleges Műveleti Zászlóaljának volt századosa, a Human Lead tréningközpont vezetője, Csörgő László újságíró, marketing-tanácsadó és Hornyik Miklós író, sajtótörténész. 

ECHO TV: Hangos többség, 2011.03.01 kedd 20.30. (52 perc)

 

MEGNÉZEM!

A magyar honvédelem mint franciakrémes

2011.02.26. 23:23 -CsL-


Magyarország hadereje még papíron is minimális, a valóságban pedig elkeserítően gyenge, állítja Kálmán Károly, a Honvédség Különleges Műveleti Zászlóaljának volt századosa. Az elsők között NATO-kiképzést kapott egykori tiszt szerint a magyar honvédség felépítése a franciakrémeshez hasonlít: felül van egy kemény, jó minőségű, vékony lap, alul is, ami a hátán hordja az egészet, közöttük pedig egy vastag, remegő, megfoghatatlan állagú massza van. A tiszt beszél azokról a katonákról, akik tíz éve nem hordtak bakancsot a lábukon, a drága és használhatatlan gyakorlóruhákról és a kínai piaci minőségű esőkabátokról, amelyek kiválasztásáról csak a katonát nem kérdezik meg.

 

Elolvasom!

Függetlenség vagy semlegesség?

2010.12.23. 19:08 -CsL-

A lapok ma már nem a jogszabályokkal, vagy egy pártállam központi nyomásgyakorlásával vívják meg a harcukat ha lehoznak egy-egy cikket, hanem sokkal inkább statisztikai számokkal, marketing és gazdasági mutatókkal. Bár, az utóbbi időben ilyen téren mintha újra felsejlene a múlt. Az öldöklő, elfajult verseny, amely mind a nyomtatott, mind az online médiafelületeken percről-percre, megállíthatatlanul folyik az olvasókért - és ad abszurdum az olvasók véleményformálásáért - számos kérdést felvet. Első körben azt, hogy mit is nevezünk függetlenségnek, semlegességnek, és mitől „mértékadó” egy vélemény.

 

Elolvasom!

Kossuth és a puli

2010.12.23. 18:45 -CsL-

Hosszú évek óta figyelem a választásokat. Azt kell mondjam, mára eljutottunk odáig, hogy egy képviselőválasztáson nem képviselőkre szavazunk hanem pártokra. Ez körülbelül olyan, mint ha a zöldségesnél nem barackot vagy spenótot kérnénk, hanem azt mondanánk: kérek két kiló kéket, de ha nincs, akkor valami zöldet.

 
 

Miért nem indexel a magyar?

2010.12.23. 18:39 -CsL-

A minap gyanútlanul belevágtam egy Budapest-Miskolc kiruccanásba az autópályán, és azt kell mondjam, lehetetlen nem észrevenni hogy egyre kevesebben és kevesebben használják az úton az - egyébként kötelező - irányjelzési funkciót. Tudjuk hogy a téma az utcán hever, no de ennyire?

 

 

Elolvasom!

A kínai Rolex

2010.11.02. 17:07 -CsL-

 

A kínaiaknál - erkölcsi szempontból nézve - a másolás hosszú évszázadok óta pozitív fogalom, szöges ellentétben az európai felfogással. A jót másolni ugyanis erény. És egyre jobban másolnak.

 

 

 

Elolvasom!